La Denominació d’Origen “Jerez-Xérès-Sherry” i “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda”
Els vins d’aquesta Denominació d’Origen situada al sud d’Espanya, a la província de Càdis, es consideren únics al món per diverses raons:
Cultura i Història
La regió de Xerès té una rica història vinícola que es remunta a molts segles. La cultura vinícola i les pràctiques tradicionals han estat transmeses de generació en generació, contribuint a la singularitat dels vins produïts.
Terroir o terrer específic
Les condicions climàtiques i el tipus de sòl “albariza”, típic de la regió, influeixen en la personalitat dels vins de Jerez. Aquest terrer específic, amb la seva combinació de clima càlid i influència atlàntica, és essencial per al desenvolupament de la criança biològica i les característiques úniques dels vins.
Criança biològica
A Xerès, alguns dels vins passen per un procés de criança biològica, que és una criança sota un vel de flor, una capa de llevat que cobreix la superfície del vi mentre envelleix en bótes de roure. Aquesta criança biològica té un impacte significatiu en el perfil dels vins, aportant notes úniques de fruita, fruits secs i una marcada frescor.
Processos de criança i elaboració tradicionals
Els vins de Jerez es sotmeten a processos únics de criança dinàmica com la “solera i criaderas”. Aquest mètode de barreja i envelliment en bótes de roure permet la mescla de vins de diferents anyades, contribuint a la complexitat i al caràcter únic dels vins.
Varietats de raïm
Les varietats de raïm com Palomino, tenen un caràcter específic que es destaca en la regió de Xerès. La criança biològica i altres processos tradicionals ressalten aquestes qualitats, contribuint a la singularitat dels vins.
Reconeixement internacional
Els vins de Jerez han guanyat reconeixement a nivell mundial i són apreciats per la seva qualitat excepcional. Aquesta reputació internacional destaca la singularitat i l’excel·lència d’aquest vi.
Aquí teniu la selecció de vins del tast.
Proper tast
Tast a tres bandes
amb Marisa Díaz i Sergi Càmara
Dia 15 de febrer, 19h a l’aula de l’ESVICC
Vols ser soci del nostre Club de Tast? contacta’ns