Els vins brisats, orange wine o amber wines
Els vins brisats, també coneguts com a orange wines o amber wines, són una tipologia de vi que es caracteritza per la seva elaboració amb tècniques antigues que impliquen una maceració del most amb les pells del raïm blanc. Aquest procés els proporciona unes qualitats úniques tant en termes de color com de sabor.Les característiques princials dels vins brisats són: El color: El nom “vi taronja” deriva del color ataronjat que adquireix el vi a causa del contacte prolongat amb les pells del raïm. El color pot variar des d’un groc profund fins a un taronja intens o fins i tot amb reflexos ambarins.Aromes i Sabors: Els vins brisats solen tenir aromes complexes que poden incloure notes de fruita seca, espècies, herbes aromàtiques i flors seques. En boca, aquests vins poden ser molt estructurats, amb una presència tànnica que és inusual en els vins blancs tradicionals, proporcionant una sensació similar a la dels vins negres.Tècnica de Vinificació: La producció dels vins brisats implica una maceració prolongada del most amb les pells, sovint durant setmanes o fins i tot mesos. Aquest procés permet extreure pigments, tanins i altres compostos fenòlics que no es troben en els vins blancs elaborats sense contacte amb les pells. Els vins brisats tenen un origen mil·lenari que es remunta a les antigues tècniques vinícoles de la regió del Caucas, particularment Geòrgia, on s’han elaborat durant més de 6.000 anys. En aquesta regió, els vins s’elaboren en àmfores de fang anomenades “kvevris”, que es soterren durant el procés de fermentació i maduració.En les darreres dècades, els vins brisats han experimentat un ressorgiment en diverses regions vinícoles del món, gràcies a l’interès creixent per les tècniques tradicionals i naturals de vinificació. Molts productors d’arreu del món, des de petits cellers artesans fins a grans productors, han començat a experimentar amb aquest estil de vi. Degut a la seva complexitat i estructura, els vins brisats són versàtils en el maridatge. Combinen bé amb una àmplia varietat de plats, des de formatges curats, plats de carn blanca, peixos grassos fins a plats especiats i cuina asiàtica. Els vins brisats són una molt bona opció per als amants del vi que busquen experiències noves i autèntiques. Amb una combinació única de color, aroma i sabor, ofereixen una finestra a les tradicions vinícoles antigues mentre es posicionen com a protagonistes en les tendències actuals del vi natural i artesanal.
Aquí us presentem la selecció de vins d’aquesta trobada: