La Picapoll: Una varietat sense fronteres que reflecteix el territori
La Picapoll és una varietat de raïm estretament vinculada al Pla del Bages, però el seu origen va més enllà de les fronteres catalanes. Tot i que s’adapta molt bé a aquest territori, també es troba en altres regions vinícoles.
En aquest tast ens hem endinsat en un viatge de descoberta de la Picapoll que ha començat a Llenguadoc, França, on el Domaine Félines Jourdan destaca per les seves notes salines, fruit de la varietat Picpoul, considerada el parent més proper de la Picapoll.
A l’Empordà, el celler Martín Faixó produeix el Perafita Picapoll, un vi mediterrani amb acidesa vibrant que reflecteix l’entorn costaner. Més al sud, el Pd’a del Pla del Bages, elaborat 100% amb Picapoll i amb un pas per bota d’acàcia, demostra l’adaptabilitat de la varietat, amb un vi elegant i ple de matisos.
El viatge acaba al Montsant, on vam tastar el Coma d’en Genís del celler Orto Vins, un vi de Picapoll negre que destaca per la seva suavitat i elegància, mostrant una vegada més la versatilitat d’aquesta varietat.
Aquí us presentem la selecció de vins de l’últim tast de la temporada:
La Picapoll, tant en la seva versió blanca com en la negra, ha demostrat ser una varietat versàtil, capaç d’adaptar-se a diferents entorns i condicions climàtiques. Aquesta capacitat d’adaptació, juntament amb les seves característiques organolèptiques, fa que la Picapoll sigui una varietat amb molt potencial per afrontar els reptes que planteja el canvi climàtic. En definitiva, tot i que la Picapoll s’identifica fàcilment amb el Pla del Bages, és un raïm que fa seva qualsevol terra on neix, reflectint fidelment les particularitats del lloc.